Ce este aspartamul și unde îl găsim?

Posted: Mai 22, 2013 in Informatii despre mine

Aspartamul, cunoscut și sub denumirea de E951 este un îndulcitor artificial ce se folosește ca înlocuitor al zahărului în peste 6000 de produse. Puterea de îndulcire a acestuia este de 200 de ori mai mare decât cea a zahărului, iar valoarea calorică este de 4kcal/gram. Fiind de 200 de ori mai dulce decât zahărul rafinat, aspartamul se folosește într-o cantitate tot atât de mică, rezultatul este că acest îndulcitor nu are valoare calorică.

Apartamul poate fi sintetizat din doi aminoacizi: fenilalanina și acidul aspartic. Stabilitatea aspartamului în alimente depinde de pH-ul acestora, poate fi stabil câteva zile la pH 7 și până la 300 de zile la pH 4.3. Din această cauză E 951 este găsit în multe produse alimentare în combinație cu îndulcitori mult mai stabili, cum ar fi zaharina. Aspartamul este foarte instabil la temperaturi ridicate și este folosit foarte puțin în alimentele ce trebuie prelucrate termic.

Aspartamul se găsește în peste 6000 de produse alimentare cum ar fi: băuturi dietetice, bomboane mentolate fară zahăr, guma de mestecat fară zahar, gelatina, suplimente vitaminice masticabile, iaurt dietetic, ceaiuri instant, cafea instant, gem, marmeladă, dulceață, ciocolată caldă, medicamente. Suplimentele alimentare și tabletele de multivitamine conțin deasemenea aspartam.

In toata lumea, folosirea aspartamului este indicata ca aditiv in numeroase produse alimentare, cum ar fi bauturi light, deserturi sau duliciuri pentru diabetici sau ca supliment in curele de slabire. Vezi cum poti inlocui zaharul cu aspartam in alimentatia de zi cu zi.”

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s