24 ianuarie

Posted: Ianuarie 27, 2011 in Evenimente importante

As fi tare curioasa sa merg pe strazii n dinineata zilei de 24 ianuarie si sa intreb lumea ce semnificatie are aceasta zi si sa vad cata lume stie. Cred ca as fi tare dezamargita de rasunsurile date, asa se vede ca stau lucrurile sau poate gresesc, nu stiu.
Ma intreb in ce directie ne ducem noi ca popor, ca tara, ma sperie viitorul. Oara catii taneri ar stii sa raspinda cu rapitate la intrebarea mea.
Un sfert din elevii nostrii prefera istoria la examenele la terminarea gimnaziului sau la bacalaureat. De ce oare?
Va spun parerea mea de ce. Noi ca popor avem traume mari in cea ce priveste istoria noastra, comunismul a reusit sa adoarme in sufletele bunicilor, parintilor nostrii sentimentul patriotic, sa fim mandrii de istoria noastra si de cei care au facut ca tara asta sa fie acum pe harta.
Dupa 1989 trebuia ca policienii, intelectuali sau toti cei care lucreaza in domeniu culturii sa faca ceva, sa invie acel sentiment adormit in noi. Acest lucru nu s-a intamplat deoarece prea putini oameni au avut interes sa faca ceva in numele tarii, majoritatea au avut si inca mai au interese persoane, sa se imbogateasca si sa ajunga o mare vedeta.
Invatamantul a decazut de la an la an, nu stiu daca lipsa banilor e cauza sau nepasarea. Important este ca istoria este vazuta ca materie grea si este invatata doar pentru note.
Cum e posibil ca o sarbatoare nationala ca 24 ianuarie sa fie trecuta cu vederea sau un motiv de propaganta electorala. Va dati seama ca fara acest eveniment petrecut in 1859 Romania nu exista? Cred ca a fost putine momente in istoria noastra cand noi romanii am profitat la maxim de sansa oferita de marile puteri.
La conferinta de la Paris din 1856 marile puteri au stabilit ca vor fi doua tari ( Tara Romaneasca si Moldova ) cu doua capitale si doiua guverne. Dar nimeni nu s-a gandit probabil ca exista posibilitatea la alegerea unui singur dormitor. Romanii s-au gandit si l-au ales pe A.I Cuza in la Bucuresti si apoi la Iasi. Asa s-a produs unirea Principatelor.
Oare acest eniiment nu meita sa fie declarat zi natioala cu zi libera si cu sarbatorirea lui in toate orasele? Asa se intampla si pe 9 Mai cand sarbatorim Independenta Principatelor. Aceste 2 evenimente sunt de o importanta imensa, daca nu existau nu se facea marea unire din 1918.
Va dau exemplu Ungaria unde am mers de multe ori. La ei exista vreo 4 zile creditate ca zile nationale, toata populatia are zi libera. Va asigur ca sunt si mandrii de istoria lor, stiu ce sarbatoresc.
Oare apuc si eu sa vad ca vom invata sa ne pretuim istoria si stramosii nostrii? Eu mai sper.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s